Januari 13, 2022 Enrique Iceglesias

Woocommerce Tutorial #6 : Menetapkan Harga Bagi Ejen

Hai dan salam sejahtera. Pada tutorial kali ini, kita akan membincangkan mengenai penetapan harga yang berbeza bagi ejen dan customer. Secara asasnya, Woocommerce tidak mempunyai fungsi untuk menetapkan harga berbeza bagi ejen. Namun, kita boleh menggunakan beberapa wordpress plugin lain dan sedikit pengubahsuaian pada code untuk membina ‘sistem ejen’ kita sendiri. Antara plugin atau snippet /code yang terlibat adalah seperti :

  • Gravity Forms : plugin ini digunakan menerima pendaftaran ejen dalam website kita. Dengan plugin ini, admin boleh check terlebih dahulu permohonan ejen sebelum meluluskan mereka sebagai ejen kita.
  • Code Snippets : Dengan sedikit pengubahsuaian menggunakan PHP, kita boleh mengubah WordPress role dan tukarkan kepada ‘ejen’. (sebenarnya, kita boleh letak apa-apa nama sekali pun).
  • User Role Pricing Plugin : Plugin ini yang akan kita gunakan untuk menetapkan harga yang berbeza mengikut role masing-masing.

Ini hanyalah basic concept bagaimana untuk kita membina ‘sistem ejen’ yang mudah menggunakan WordPress dan Woocommerce. Untuk sistem yang lebih advanced, kami sarankan untuk anda membeli plugin yang dibina khas bagi tujuan ini.

"Everything should be made as simple as possible, but not simpler."

Albert Einstein

ICEINK, YOUR WEBSITE DESIGN & DEVELOPMENT PARTNER.

Di ICEINK, kami menjaga laman web anda termasuklah database, email, fail web, design, SEO, payment gateway dan lain-lain yang berkaitan dengan pembinaan laman web.

Hubungi kami sekiranya anda mempunyai idea perniagaan untuk diterjemahkan dalam bentuk online dan laman web. (juga boleh bertemu dalam Zoom Meeting / Google Meet untuk lebih mudah dan cepat).

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Contents

LET’S WORK TOGETHER

Let’s find out how to work together and create something valuable websites

Need Help? Chat with us