Januari 12, 2022 Enrique Iceglesias

Pengenalan Kepada WordPress Dashboard

Hai semua. Pada blog kali ini, kami akan tunjukkan kepada anda mengenai WordPress Dashboard atau WordPress Admin. Video ini adalah dalam versi Bahasa Melayu. WordPress digunakan secara meluas untuk membina laman web yang berkualiti tinggi dan cantik. Dalam tutorial ringkas ini, kita akan memahami bagaimana untuk mencipta blog, mencipta page, header dan footer.

"Wordpress is easy to maintain, so we don’t need to hire developer to take care of our website. We can now just drag & drop!"

Shiv Khera

Satu perkara lagi yang menyebabkan kami menyukai WordPress adalah dari segi pemilihan plugin yang banyak berbanding CMS lain seperti Opencart, Joomla dan lain-lain. Sebagai contoh, WordPress mempunyai plugin untuk kita integrasikan website dan Google Analytics dimana data pelawat yang masuk ke website boleh dilihat terus kedalam website kita. Satu lagi WordPress plugin yang begitu terkenal adalah Woocommerce dimana ia membolehkan kita menjual barangan dan menerima transaksi online di website kita. WordPress adalah open source, maka developer masih lagi mempunyai ruang untuk mengubahsuai code pada themes ataupun plugin.

ICEINK, Your Website Design & Development Partner.

Di ICEINK, kami menjaga laman web anda termasuklah database, email, fail web, design, SEO, payment gateway dan lain-lain yang berkaitan dengan pembinaan laman web.

Hubungi kami sekiranya anda mempunyai idea perniagaan untuk diterjemahkan dalam bentuk online dan laman web. (juga boleh bertemu dalam Zoom Meeting / Google Meet untuk lebih mudah dan cepat).

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Contents

LET’S WORK TOGETHER

Let’s find out how to work together and create something valuable websites

Need Help? Chat with us